Медичне обслуговування ЗДО наказ № 49 відділу освіти



сч

Аналізуємо норми й Порядок

організації харчування                   в закладах дошкільної освіти

Світлана НЕРЯНОВА, начальник відділу    дошкільної   освіти

Міністерства освіти і науки України

Уряд затвердив нові норми та Порядок організації харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку

(постанова КМУ від 24.03.2021 № 305 із змінами, внесеними згідно з Постановою КМУ

№ 786 від 28.07.2021)

  • Такі зміни прийняті з метою: врегулювання організації харчування дітей з огляду на принципи здорового харчування, приведення енергетичної цінності раціону, структури харчування до норм фізіологічних потреб населення в основних харчових речовинах і енергії.

Що змінилося?

Що змінилося?

1. Визначено способи організації харчування

  • Спосіб 1. Заклад освіти, тобто працівники, що входять до штатного розпису закладу, самостійно готують і реалізують готові страви.
  • Спосіб 2. Харчування організовує постачальник харчових продуктів та/або послуг з харчування — кейтеринг або аутсорсинг.
  • Кейтеринг — оператор ринку харчових продуктів готує, доставляє й реалізує страви, але не використовує матеріально-технічну базу закладу.
  • Аутсорсинг — оператор ринку харчових продуктів готує та реалізує страви й використовує матеріально-технічну базу закладу.
  • У ЗДО кейтеринг можна застосувати, якщо немає харчоблоку. Як виняток, можна організувати кейтеринг на час проведення ремонтних робіт — реконструкції, капітального ремонту харчоблоку закладу та ремонту чи придбання технологічного обладнання, що використовується на харчоблоці закладу.
  1. Конкретизовано режим харчування

Режим/кратність харчування залежить від режиму роботи ЗДО та часу, який дитина проводить у ньому:

  • понад 4 год — одно- або дворазове, сніданок та/або обід;
  • 12 год і менше, але понад 8 год — триразове;
  • понад 12 год — чотириразове, зокрема вечеря з 18:30 до 19:00;
  • цілодобово — п’ятиразове із щонайменше триразовим споживанням гарячої їжі (сніданок, другий сніданок, обід, підвечірок, вечеря).
  • Орієнтовний графік прийомів їжі за 3-разового харчування ясла:

сніданок — 08:00—08:20 обід — 11:30—12:00 вечеря — 15:30—16:00 садок:

сніданок — 08:30—08:50 обід — 12:30—13:00 вечеря — 16:30—16:50

3. Окреслено вимоги до планування меню

  • Щоб забезпечити різноманітність харчування, потрібно скласти примірне чотиритижневе сезонне меню.
  • Включення окремих страв до щоденного раціону, калорійність окремих прийомів їжі, мінімальні вимоги до режиму (кратності) приймання в їжу овочів, фруктів, м’яса, риби, яєць, горіхів, бобових та інших продуктів повинні відповідати нормам харчування.
  • Дозволяється використовувати меню, рекомендоване МОЗ, без погодження з територіальним органом Держпродспоживслужби.
  • Засновник державних і комунальних закладів освіти також може забезпечити розроблення меню як для одного окремого закладу, так і для групи таких закладів.
  • Примірне чотиритижневе сезонне меню може складатися медичним працівником закладу дошкільної освіти та затверджуватися керівником  такого закладу.
  • У разі постачання до закладу дошкільної освіти готових страв та/або послуг з харчування примірне чотиритижневе сезонне меню може складатися постачальником послуг з харчування (технологом, завідувачем виробництва) та затверджуватися керівником оператора ринку харчових продуктів, що здійснює постачання готових страв та/або послуг з харчування.
  • Примірне чотиритижневе сезонне меню можна використовувати після погодження з територіальним органом Держпродспоживслужби.
  1. Розписано калорійність сніданку, обіду та вечері за віковими групами: 1-4 та 4—6 (7) років
  • Енергетична та поживна цінність їжі у закладі повинна відповідати загальним віковим потребам дітей згідно з нормами фізіологічних потреб в основних харчових речовинах та енергії, визначеними МОЗ.
  • Потрібно планувати частку калорійності їжі у загальних енергетичних потребах залежно від режиму (кратності) харчування в закладі.
  • Якщо дитина отримує лише сніданок у ЗДО, він має становити 25–30% добової потреби, відповідна частка для обіду збільшується до 30–35%.
  • Орієнтовну кількість калорій на сніданок, обід та вечерю, добову калорійність для різних вікових груп наведено у табл. 1 до норм харчування.
  1. Передбачено кількість білків, жирів і вуглеводів, яка має бути у стравах.
  • М’ясо, риба, молоко та молочні продукти, яйця, бобові та горіхи є основними джерелами білку. Додатковим джерелом корисних білків є злакові продукти. Кількість білків для сніданку, обіду та вечері, а також добова потреба в білку для різних вікових груп – у табл. 2 до норм харчування.
  • Загальна кількість жирів для сніданку, обіду та вечері для різних вікових груп – у табл. 3 до норм харчування.
  • Діти повинні регулярно споживати харчові продукти та страви з вмістом вуглеводів. Пріоритетні продукти цієї групи — рослинні продукти з високим вмістом харчових волокон. Кількість вуглеводів для сніданку, обіду та вечері для різних вікових груп – у табл. 4 до норм харчування.

 

Енергетична цінність різних прийомів їжі дошкільників

 

Вікова група, років

Сніданок, вечеря, ккал

Обід, ккал

Добова, ккал

1—4

350—415

415—485

1385

4—6 (7)

425—510

510—595

1700

 

Енергетична цінність страв вираховується в картках-розкладах страв, тож легко можна дотримуватися таких рекомендацій і за потреби корегувати меню.

Таблиця 2

 

Потреба дошкільників у білку

 

Вікова група, років

Сніданок, вечеря, г

 

Обід, г

 

Добова, ккал

1—4

13—15

15—18

 

53

 

4—6 (7)

14—17

17—20

 

58

 

 

Таблиця 3

 

Потреба дошкільників у жирах

 

Вікова група, років

Сніданок, вечеря, г

Обід, г

 

Добова, ккал

1—4

11—13

13—15

44

 

4—6 (7)

14—16

16—19

56

 

 

Таблиця 4

Потреба дошкільників у вуглеводах

 

Вікова група, років

Сніданок, вечеря, г

Обід, г

 

Добова, ккал

1—4

48—58

58—67

194

 

4—6 (7)

60—72

72—84

240

 

 

У разі дотримання добової калорійності раціону та калорійності раціону за окремими прийомами їжі розрахунок кількості білків, жирів та вуглеводів не проводиться.

Порівняння норм харчування

Найменування продукту,

(г на день)

Було

Стало

Хліб

20-120

60

Картопля

130-220

80-100

Овочі свіжі

180-260

180-240

Фрукти свіжі

45-100

120-160

Риба

20-50

80-120

М’ясо, м’ясопродукти

60-110

135-180

Молоко, кисломолочні продукти

350-500

200-400

Також обмежується кількість солі та цукру під час приготування страв і напоїв

6. Розраховано добову потребу в рідині для дітей різних вікових груп

  • Питна вода повинна бути постійно доступною у ЗДО під час вживання їжі та у будь-який інший час. Засновник і директор закладу повинні забезпечити дітей чистою та безпечною питною водою, що відповідає вимогам, встановленим МОЗ.
  • Добова потреба в рідині для дітей різних вікових груп наведена у додатку 10 до норм харчування.
  • Дозволено вживання бутильованої сертифікованої води.

До уваги!

Маса порції солі, що наведена у додатках 5 і 9, застосовується з 1 січня 2023 року. Розрахунок додаткової норми солі для приготування готових страв у період з 1 вересня 2021 р. до 31 грудня 2022 р. проводиться відповідно до таблиці 6.

До груп харчових продуктів не включені харчові продукти (борошно, дріжджі, спеції, прянощі, сухарі панірувальні, томатна паста, лимонна кислота, цукор ванільний, крохмаль, сода, оцет, хліб і яйця (як допоміжні інгредієнти для страв та виробів з м’яса або риби, або птиці, або сиру кисломочного), гірчиця, хрін), що використовуються для приготування страв та видаються згідно із технологічною документацією на страви та вироби, що включені до примірного чотиритижневого сезонного меню.

У разі приготування хліба, страв та борошняних кулінарних виробів, харчові продукти, що використовуються для їх приготування, розраховуються згідно з технологічною документацією на страви та вироби, що включені до примірного чотиритижневого сезонного меню.

7. Визначено, як забезпечити харчуванням дітей з особливими дієтичними потребами

Пунктом 10 Порядку встановлено, що засновник (засновники), керівники закладів освіти та закладів оздоровлення та відпочинку створюють умови для забезпечення харчування здобувачів освіти/дітей з особливими дієтичними потребами, у тому числі з непереносимістю глютену та лактози.

Забезпечення таким харчуванням здійснюється за наявності медичної довідки, де зазначено особливі дієтичні потреби здобувача освіти/дитини із встановленням діагнозу.

Для здобувачів освіти/дітей, що потребують лікувального харчування (спеціальних харчових продуктів, дієтичних добавок, призначених для хворих на фенілкетонурію та інші вроджені порушення метаболізму), створюються умови для споживання такого харчування за заявою одного з батьків або інших законних представників.

Забезпечення таким харчуванням здійснюється відповідно до законодавства та не належить до обов’язків засновника (засновників), керівників зазначених закладів.

У разі прийняття рішення засновником (засновниками) таких закладів здобувачі освіти/діти, що потребують лікувального харчування (спеціальних харчових продуктів, дієтичних добавок, призначених для хворих на фенілкетонурію та інші вроджені порушення метаболізму), можуть забезпечуватися таким харчуванням.

У додатку 11 до норм харчування визначено особливості забезпечення харчуванням дітей з особливими дієтичними потребами. Зокрема, наведено причини особливих дієтичних потреб:

  • цукровий діабет;
  • харчова алергія;
  • целіакія — непереносимість глютену;
  • лактозна недостатність — непереносимість лактози; •вроджені порушення метаболізму — фенілкетонурія тощо.

Додаток 12 до норм харчування містить перелік харчових продуктів, які не містять глютену та які його містять й потрібно виключити із харчування у разі целіакії.

УДодатку13 до норм харчування є інформація про вміст речовин і готові страви/вироби, які призводять до алергічних реакцій або непереносимості. У таблиці наведені індекси алергенів або непереносимих речовин і подана їх розшифровка.

Інформацію про наявність у складі готової страви/виробу алергену або непереносимої речовини потрібно обов’язково зазначити в меню відповідним індексом у дужках після назви готової страви/виробу (наприклад, сирники із сметаною (Л, МП), що вказує на наявність у страві лактози та молочних продуктів).

Інформацію з розшифровкою індексів алергенів або непереносимих речовин слід розмістити біля меню.

До уваги!

За ініціативи Всеукраїнської громадської організації «Асоціація працівників дошкільної освіти» організовано робочу групу з розробки чотиритижневого сезонного меню для ЗДО та технологічних карток до нього.

У її складі - представники МОЗ, МОН, Національного університету харчових технологій, керівники, медичні сестри з дієтичного харчування закладів дошкільної   освіти та  технологи     громадського   харчування Вінницької, Волинської, Дніпропетровської, Донецької, Житомирської, Запорізької, Київської, Сумської, Чернівецької областей.

Нині розроблено більше 100 технологічних карток за усіма видами страв та проходить їх апробація приготування на різному технологічному обладнанні.

Дякую за увагу!

 

 

Що таке вакцинація та коли робити щеплення дітям та дорослим

Вакцинація — введення антигенного матеріалу з метою створити імунітет до хвороби, який запобігає зараженню або послаблює його негативні наслідки.

 

Чому варто робити щеплення?

Найчастіше на небезпечні інфекційні захворювання хворіють діти. Вакцинопрофілактика є найбільш ефективним способом запобігання інфекційним хворобам у дітей у світі. Завдяки проведенню щеплень вдалося зупинити епідемію натуральної віспи, розповсюдження поліомієліту, дифтерії та інших важких інфекційних захворювань. Інфекційні хвороби дуже небезпечні, можуть викликати ускладнення, інвалідність, деякі — смерть. Вакцинація потрібна для захисту вашої дитини.


Коли треба робити щеплення дорослим і дітям?

Вакцинація проти більшості інфекцій проводиться у віці до півтора років. Дитину слід захистити від інфекцій до того, як вона почне активно контактувати з іншими дітьми у дитячому садку або на майданчику.  Чим більше дитина, яка не отримала щеплення, спілкується з іншими дітьми і дорослими, тим вищим є ризик інфікуватись і захворіти.

У нашій країні передбачена обов'язкова вакцинація дітей проти 10 найбільш небезпечних інфекційних хвороб:

  • туберкульоз
  • коклюш
  • дифтерія
  • правець
  • поліомієліт
  • гепатит В
  • гемофільна інфекція типу b
  • кір
  • краснуха
  • паротит

Дорослі вакцинуються проти дифтерії і правця.

Календар профілактичних щеплень для дітей і дорослих затверджено Наказом МОЗ України від 11.08 2014 №551 «Про удосконалення проведення профілактичних щеплень в Україні».

 

Як перевірити наявність вакцин?

На теперішній час в медичних установах Запоріжжя є вакцини проти усіх перерахованих захворювань. Інформація про наявність розміщена на інформаційних стендах закладів. Також, наявність вакцин у медичних закладах Запорізької області можна перевірити у таблиці, яку веде Міністерство охорони здоров'я.

Вакцини закуповуються Міністерством охорони здоров'я України за державні кошти і в регіон надходять централізовано. Заклади охорони здоров'я міста отримують вакцини в КУ «СТМО «Дитинство» згідно розподілу, затвердженого наказом Департаменту охорони здоров'я облдержадміністрації.

Всі виробники вакцин проходять сувору процедуру отримання дозволу на застосування вакцин. У нашій країні спеціальні органи по реєстрації лікарських засобів проводять незалежну експертизу складу вакцин. Випадки небажаних реакцій при використанні вакцин регулярно аналізуються і розглядаються експертами системи охорони здоров'я.


У мене залишилися питання, куди звертатися?

Зверніться до вашого сімейного лікаря. Ви можете записатися на прийом онлайн на офіційному веб-сайті Департаменту охорони здоров'я.

Записатися на прийом до лікаря

Багато корисної інформації про вакцинацію публікується на офіційному сайті Міністерства охорони здоров'я.


Документи, які регулюють дане питання

Наказ МОЗ України від 11.08 2014 №551 Про удосконалення проведення профілактичних щеплень в Україні

 

Приєднані файли
Про затвердження Санітарного рег... _ від 24.03.2016 № 234.html
щеплення.docx