сч
Аналізуємо норми й Порядок
організації харчування в закладах дошкільної освіти
Світлана НЕРЯНОВА, начальник відділу дошкільної освіти
Міністерства освіти і науки України
(постанова КМУ від 24.03.2021 № 305 із змінами, внесеними згідно з Постановою КМУ
Що змінилося?
Що змінилося?
Режим/кратність харчування залежить від режиму роботи ЗДО та часу, який дитина проводить у ньому:
сніданок — 08:00—08:20 обід — 11:30—12:00 вечеря — 15:30—16:00 садок:
сніданок — 08:30—08:50 обід — 12:30—13:00 вечеря — 16:30—16:50
Енергетична цінність різних прийомів їжі дошкільників
|
Вікова група, років |
Сніданок, вечеря, ккал |
Обід, ккал |
Добова, ккал |
|
1—4 |
350—415 |
415—485 |
1385 |
|
4—6 (7) |
425—510 |
510—595 |
1700 |
Енергетична цінність страв вираховується в картках-розкладах страв, тож легко можна дотримуватися таких рекомендацій і за потреби корегувати меню.
Таблиця 2
Потреба дошкільників у білку
|
Вікова група, років |
Сніданок, вечеря, г |
|
Обід, г |
|
Добова, ккал |
|
1—4 |
13—15 |
15—18 |
|
53 |
|
|
4—6 (7) |
14—17 |
17—20 |
|
58 |
|
Таблиця 3
Потреба дошкільників у жирах
|
Вікова група, років |
Сніданок, вечеря, г |
Обід, г |
|
Добова, ккал |
|
1—4 |
11—13 |
13—15 |
44 |
|
|
4—6 (7) |
14—16 |
16—19 |
56 |
|
Таблиця 4
Потреба дошкільників у вуглеводах
|
Вікова група, років |
Сніданок, вечеря, г |
Обід, г |
|
Добова, ккал |
|
1—4 |
48—58 |
58—67 |
194 |
|
|
4—6 (7) |
60—72 |
72—84 |
240 |
|
У разі дотримання добової калорійності раціону та калорійності раціону за окремими прийомами їжі розрахунок кількості білків, жирів та вуглеводів не проводиться.
Порівняння норм харчування
|
Найменування продукту, (г на день) |
Було |
Стало |
|
Хліб |
20-120 |
60 |
|
Картопля |
130-220 |
80-100 |
|
Овочі свіжі |
180-260 |
180-240 |
|
Фрукти свіжі |
45-100 |
120-160 |
|
Риба |
20-50 |
80-120 |
|
М’ясо, м’ясопродукти |
60-110 |
135-180 |
|
Молоко, кисломолочні продукти |
350-500 |
200-400 |
Також обмежується кількість солі та цукру під час приготування страв і напоїв
До уваги!
Маса порції солі, що наведена у додатках 5 і 9, застосовується з 1 січня 2023 року. Розрахунок додаткової норми солі для приготування готових страв у період з 1 вересня 2021 р. до 31 грудня 2022 р. проводиться відповідно до таблиці 6.
До груп харчових продуктів не включені харчові продукти (борошно, дріжджі, спеції, прянощі, сухарі панірувальні, томатна паста, лимонна кислота, цукор ванільний, крохмаль, сода, оцет, хліб і яйця (як допоміжні інгредієнти для страв та виробів з м’яса або риби, або птиці, або сиру кисломочного), гірчиця, хрін), що використовуються для приготування страв та видаються згідно із технологічною документацією на страви та вироби, що включені до примірного чотиритижневого сезонного меню.
У разі приготування хліба, страв та борошняних кулінарних виробів, харчові продукти, що використовуються для їх приготування, розраховуються згідно з технологічною документацією на страви та вироби, що включені до примірного чотиритижневого сезонного меню.
Пунктом 10 Порядку встановлено, що засновник (засновники), керівники закладів освіти та закладів оздоровлення та відпочинку створюють умови для забезпечення харчування здобувачів освіти/дітей з особливими дієтичними потребами, у тому числі з непереносимістю глютену та лактози.
Забезпечення таким харчуванням здійснюється за наявності медичної довідки, де зазначено особливі дієтичні потреби здобувача освіти/дитини із встановленням діагнозу.
Для здобувачів освіти/дітей, що потребують лікувального харчування (спеціальних харчових продуктів, дієтичних добавок, призначених для хворих на фенілкетонурію та інші вроджені порушення метаболізму), створюються умови для споживання такого харчування за заявою одного з батьків або інших законних представників.
Забезпечення таким харчуванням здійснюється відповідно до законодавства та не належить до обов’язків засновника (засновників), керівників зазначених закладів.
У разі прийняття рішення засновником (засновниками) таких закладів здобувачі освіти/діти, що потребують лікувального харчування (спеціальних харчових продуктів, дієтичних добавок, призначених для хворих на фенілкетонурію та інші вроджені порушення метаболізму), можуть забезпечуватися таким харчуванням.
У додатку 11 до норм харчування визначено особливості забезпечення харчуванням дітей з особливими дієтичними потребами. Зокрема, наведено причини особливих дієтичних потреб:
Додаток 12 до норм харчування містить перелік харчових продуктів, які не містять глютену та які його містять й потрібно виключити із харчування у разі целіакії.
УДодатку13 до норм харчування є інформація про вміст речовин і готові страви/вироби, які призводять до алергічних реакцій або непереносимості. У таблиці наведені індекси алергенів або непереносимих речовин і подана їх розшифровка.
Інформацію про наявність у складі готової страви/виробу алергену або непереносимої речовини потрібно обов’язково зазначити в меню відповідним індексом у дужках після назви готової страви/виробу (наприклад, сирники із сметаною (Л, МП), що вказує на наявність у страві лактози та молочних продуктів).
Інформацію з розшифровкою індексів алергенів або непереносимих речовин слід розмістити біля меню.
До уваги!
За ініціативи Всеукраїнської громадської організації «Асоціація працівників дошкільної освіти» організовано робочу групу з розробки чотиритижневого сезонного меню для ЗДО та технологічних карток до нього.
У її складі - представники МОЗ, МОН, Національного університету харчових технологій, керівники, медичні сестри з дієтичного харчування закладів дошкільної освіти та технологи громадського харчування Вінницької, Волинської, Дніпропетровської, Донецької, Житомирської, Запорізької, Київської, Сумської, Чернівецької областей.
Нині розроблено більше 100 технологічних карток за усіма видами страв та проходить їх апробація приготування на різному технологічному обладнанні.
Дякую за увагу!
Що таке вакцинація та коли робити щеплення дітям та дорослим
Вакцинація — введення антигенного матеріалу з метою створити імунітет до хвороби, який запобігає зараженню або послаблює його негативні наслідки.
Чому варто робити щеплення?
Найчастіше на небезпечні інфекційні захворювання хворіють діти. Вакцинопрофілактика є найбільш ефективним способом запобігання інфекційним хворобам у дітей у світі. Завдяки проведенню щеплень вдалося зупинити епідемію натуральної віспи, розповсюдження поліомієліту, дифтерії та інших важких інфекційних захворювань. Інфекційні хвороби дуже небезпечні, можуть викликати ускладнення, інвалідність, деякі — смерть. Вакцинація потрібна для захисту вашої дитини.
Коли треба робити щеплення дорослим і дітям?
Вакцинація проти більшості інфекцій проводиться у віці до півтора років. Дитину слід захистити від інфекцій до того, як вона почне активно контактувати з іншими дітьми у дитячому садку або на майданчику. Чим більше дитина, яка не отримала щеплення, спілкується з іншими дітьми і дорослими, тим вищим є ризик інфікуватись і захворіти.
У нашій країні передбачена обов'язкова вакцинація дітей проти 10 найбільш небезпечних інфекційних хвороб:
Дорослі вакцинуються проти дифтерії і правця.
Календар профілактичних щеплень для дітей і дорослих затверджено Наказом МОЗ України від 11.08 2014 №551 «Про удосконалення проведення профілактичних щеплень в Україні».
Як перевірити наявність вакцин?
На теперішній час в медичних установах Запоріжжя є вакцини проти усіх перерахованих захворювань. Інформація про наявність розміщена на інформаційних стендах закладів. Також, наявність вакцин у медичних закладах Запорізької області можна перевірити у таблиці, яку веде Міністерство охорони здоров'я.
Вакцини закуповуються Міністерством охорони здоров'я України за державні кошти і в регіон надходять централізовано. Заклади охорони здоров'я міста отримують вакцини в КУ «СТМО «Дитинство» згідно розподілу, затвердженого наказом Департаменту охорони здоров'я облдержадміністрації.
Всі виробники вакцин проходять сувору процедуру отримання дозволу на застосування вакцин. У нашій країні спеціальні органи по реєстрації лікарських засобів проводять незалежну експертизу складу вакцин. Випадки небажаних реакцій при використанні вакцин регулярно аналізуються і розглядаються експертами системи охорони здоров'я.
У мене залишилися питання, куди звертатися?
Зверніться до вашого сімейного лікаря. Ви можете записатися на прийом онлайн на офіційному веб-сайті Департаменту охорони здоров'я.
Записатися на прийом до лікаря
Багато корисної інформації про вакцинацію публікується на офіційному сайті Міністерства охорони здоров'я.
Документи, які регулюють дане питання
Наказ МОЗ України від 11.08 2014 №551 Про удосконалення проведення профілактичних щеплень в Україні
| Приєднані файли |
| Про затвердження Санітарного рег... _ від 24.03.2016 № 234.html |
| щеплення.docx |